fredag 18 november 2016

Ny bok, ny genre, nytt förlag

Ibland kommer idéer flygande, helt av sig själva. En historia kommer flaxande med tydliga karaktärer och ett budskap som jag gillar. Då är det bara fram med håven och fånga in. Sätta sig ner och knåpa. Vrida och vända några varv. Betrakta alltihop på lite avstånd. Låta det vila ett tag. Och sedan putsa tills det glänser.

Det var så det gick till när jag skrev min senaste bok: en barnbok för förskoleåldern. Man kan säga att det var en annorlunda skapelse, vitt skild från allt annat jag har skrivit. Förstås en milsvid kontrast mot mina forskningspublikationer och läroböcker, för att inte tala om den biologiska ordlista jag var med och skrev en gång. Men också rätt så olikt mina tidigare barnböcker, som vänder sig till lite äldre barn och berättas helt och hållet i text. Nu ska texten samverka med bilder, och det är det som gör det hela så spännande. På vart och ett av de tolv uppslagen ska text och bild komplettera varandra och tillsammans bära fram berättelsen. Budskapet ska finnas där utan att skrivas på näsan. Det som berättas sägs mellan raderna, i vakuumet mellan text och bild. Så totalt tvärtemot en vetenskaplig artikel, där varje logisk lucka måste täppas igen.

Så stod jag där med mitt manus och undrade var jag skulle göra av det. Skulle jag ge ut boken själv, som jag gjort med böckerna om hundtokiga Alva? Eller skulle jag skicka det till något förlag? Det var då jag fick ett tips av en bokhandlare, som sålt mina tidigare böcker med stor entusiasm. Han kände till en bra förläggare och ett trevligt förlag, som månar om sina författare och som inte har vuxit sig själv över huvudet. Det lät som om det kunde vara värt ett försök.

Manuset skickades iväg. Och redan efter två veckor kom ett mejl från förläggaren: ”Jag tycker mycket om ditt manus och vi vill gärna ge ut det.” Med tanke på att bara cirka två promille av alla insända bokmanus blir antagna kändes det nästan osannolikt – och samtidigt alldeles, alldeles underbart!

Efter det glada beskedet var det dags att hitta en illustratör (nej, jag ritar inte själv, för allas bästa!). Förlaget hade många bra att välja bland, men det fanns en som jag fastnade extra för. Hennes bilder skulle helt enkelt bli perfekta! Men ville hon ställa upp? Som tur var blev hon förtjust i manuset och tackade ja! Så nu är avtalet skrivet, med både förlag och illustratör.


Det ska verkligen bli kul att jobba fram en färdig bok tillsammans. Även om illustratören sitter i London och förläggaren i Göteborgstrakten, och vi ännu bara har mejlat, känns det som om vi redan har träffats. Och genom sociala medier känns den varma gemenskapen bland Idus-familjens författare och illustratörer. Den inspirerar till nya bokprojekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar