tisdag 25 mars 2014

KomNU på nya äventyr


För knappt ett år sedan satte vi igång med Naturvetenskapliga fakultetens satsning på kommunikationsträning i utbildningen, KomNU. Den har blivit lite av en folkrörelse – ett hundratal lärare planerar, diskuterar och implementerar just nu en rad övningar, som ska göra våra studenter till bättre skribenter och talare, och som också ska bidra till en bättre ämnesförståelse. Och snart kan vi börja se effekterna.

Bland lärarna i våra olika ämnen växer det fram spännande initiativ. För när naturvetare får de rätta verktygen, och ett intressant problem att lösa, då händer det saker. När de dessutom ges tillfälle att diskutera och ge varandra respons, då händer det ännu mer – det vill jag lova. Naturgeografiutbildningen, som är först ut, presenterar sina resultat före sommaren. Framåt jul har vi hela bilden klar, när alla delprojekt är redovisade och en övergripande analys är gjord.

Och inspirationen sprider sig. Det är ju inte bara naturvetare som behöver kunna skriva och tala. Vi har nu fått förtroendet att leda en motsvarande satsning på Lunds tekniska högskola. Det första mötet härom dagen bådade gott. Lärare med en fot i näringslivet vittnar om hur avgörande det är för en civilingenjör att kunna kommunicera, med olika människor i olika sammanhang. Med det utgångsläget är det inte svårt att motivera även de tekniska lärarna. Så nu har de antagit utmaningen – att bygga upp en kommunikationsträning med progression genom utbildningen. Jag tvivlar inte på att också de kommer att lyckas. För när tekniska lärare får de rätta verktygen ... ja, det kan ju vem som helst räkna ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar