tisdag 15 september 2015

E är temat för hösten

Knappt har höstterminen börjat förrän vi avslutar den ett år långa kursen Kommunikation i teknisk utbildning för lärarna på LTHs E-program (Elektroteknik). Precis som på de sju tidigare lärarkurser vi har hållit inom naturvetenskap och teknik har deltagarna utvecklat, genomfört och utvärderat skriftlig och muntlig träning i sina ämneskurser. Även denna gång drar vi slutsatsen att inte bara studenternas förmåga att skriva och tala om sitt ämne har stärkts. Kommunikationsträningen har också hjälpt dem att förstå ämnet bättre.

En annan spännande utmaning handlar om e-lärande. Det är det nya uppdrag som jag och min radarpartner Sara Santesson har fått av universitetet: att utveckla en storskalig, öppen, digital kurs, s.k. MOOC, om akademiskt skrivande. Just nu lär vi oss en massa nytt om hur man bygger en lyckad MOOC, hur man får plats med allt man vill säga i en sjuminutersföreläsning och vad man ska tänka på när föreläsningen filmas. En ny värld för oss som oftast står öga mot öga med studenterna. Vi grunnar också över hur vi kan få in det väl beprövade kursinnehållet i ett nytt format, utan att tumma på våra skrivdidaktiska principer. En utmaning, som sagt. Och någon gång i vår ska kursen vara klar för start.

Den tredje e-händelsen rör mina barnböcker. Efter visst pyssel och knåp har jag till slut lyckats göra e-böcker av både Alvas önskehund och Alvas valpsommar! Stolt som en airedaleterrier tittar jag in hos nätbokhandlarna och ser resultatet. Undrar just hur Alva och alla hundarna finner sig tillrätta i en padda! 

2 kommentarer: