måndag 1 september 2014

En het höst har börjat


Det blev en extra somrig sommar i år med mycket sol och värme. Som gjord för bad och avkoppling, men något sämre för skrivardisciplinen. Fast nåja, ett par noveller och sådär två tredjedels barnbok har det i alla fall blivit. Det är fortsättningen på Alvas önskehund som är på gång, och planen är att den ska ges ut senare i höst. Så nu är kvällarna räddade ett tag framöver ...

Det ”riktiga” jobbet har också dragit igång och där händer det också en massa roligt i höst. Härom dagen var jag och talade om studenters kommunikationsträning på Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) utbildningskonferens. Gensvaret var mycket positivt och i dag kom ett glatt mejl med respons: ”Verkligen jätteroligt att direkt kunna gå igång och experimentera med nyvunna kunskaper”. Det blev en trevlig början på veckan!

Om någon månad är jag inbjuden att tala om populärvetenskaplig kommunikation för Gymnastik- och idrottshögskolans doktorander. Och på den nationella högskolepedagogiska konferensen NU2014 kommer jag, tillsammans med Sara Santesson, att berätta om KomNU-projektet och de resultat som vi nu kan börja se. Ett extra plus denna gång är förstås att konferensen äger rum i kulturhuvudstaden,  Umeå.

Och här på hemmaplan närmar sig KomNU-projektet sitt slut. Cirka hundra lärare går kursen Kommunikation i naturvetenskaplig utbildning, och inom ramen för den genomförs just nu 35 olika kommunikationsmoment inom våra utbildningar. Framåt jul ska alla vara i hamn och vi kan då utvärdera effekterna (hittills ser det lovande ut!). Inom ett par av civilingenjörsprogrammen på LTH arbetar vi också med motsvarande satsning. Det som är så roligt, både inom naturvetenskap och teknik, är det enorma engagemang och intresse som lärarna visar för kommunikation. Jag måste medge att det blev lite av en överraskning.

Förutom de här båda kurserna som rullar på för fullt, håller jag en av mina andra favoritkurser den här terminen: Att handleda studenters skrivande. Den riktar sig till lärare på universitetets alla fakulteter, och precis som det låter ligger fokus på den skriftliga kommunikationen. Även här är intresset stort; trots att platserna är fler än förra gången räcker de inte till. Det är tydligt att kommunikation är hett inom högre utbildning. Och ingen är gladare än jag för det – då blir ju studenternas färdigheter bättre, samtidigt som jag får syssla med det bästa jag vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar