torsdag 21 oktober 2010

Veckans poptips: En bra början

Något som har avgörande betydelse för om en artikel över huvud taget blir läst är rubriken. En bra populärvetenskaplig rubrik ska helst uppfylla flera krav: den ska väcka intresse, skapa välvilja och läraktighet hos läsaren, gärna vara klatschig och, förstås, stämma överens med själva artikelns innehåll.

Det är inte så lätt att uppfylla alla dessa krav, särskilt inte för den som är van vid långa, vetenskapliga, etiketterande rubriker. Men det finns en del som lyckas riktigt bra. Här är några av mina personliga favoriter:

Membranproteiner – cellernas Sankte Per
Gener som överlever arten
Maktskifte på Kungsmarken
Sjögräs och bakterier – ett otippat team
Växternas underjordiska byteshandel

Det finns inget givet recept på hur man bygger en bra rubrik. Däremot kan vi se att de här exemplen har några saker gemensamt. De är relativt korta. Dessutom innehåller de retoriska figurer som metaforer och personifiering, d.v.s. författaren jämför med något som är mer välkänt för läsaren, och ger mänskliga egenskaper åt molekyler och organismer. De är också fria från obegripliga facktermer, krångliga artnamn och detaljer som bara intresserar en specialist. Det sistnämnda tycks annars vara det som vi har svårast att frigöra oss ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar